Det hemmelige rum under Danske Bank

marinus Oplevelser

Man får let den tanke, at man er på afveje, når man går ned af betontrappen i Roskilde. Det kunne have været nedgangen til en hvilken som helst kontorbygning. Men da vi træder ind gennem metaldøren, bliver vi ødt af lugten af støv, kælder og gamle bøger og vi ved, at vi er på rette vej ned i et skatkammer.  ​Vel at mærke et skatkammer, der ​var lige ved at gå til grunde, og som vi derfor går igennem med en form for andægtighed.

”Ryd op, ryd ud, smid væk!” var parolen i 1980’erne, som nemt kunne have gjort det af med en værdifuld bid af Roskildes historie.  ​På Stændertorvet​ har der​ været bank siden 1833, om end området omkring torvet kan dateres tilbage til middelalderen. Roskilde er brændt ned fire gange, og der er derfor ikke så meget tilbage fra dengang, men under Danske Bank finder man en gotisk middelalderkælder med høje hvælvinger fra 1200 tallet.

Gennem årene har banken skiftet hænder og navn – i 1980’erne var det Sparekassen. Perioden var en tid, hvor man ikke skulle dvæle ved historie og nostalgi men se fremad og skabe nyt. Den fine domicil skulle være med på den seneste indretningstrend. Derfor fik de bankansatte i 1987 besked på at​ skille sig af med alt det gamle og det, der ikke passede ind i den nye​ ​og moderne stil.

Heldigvis værnede bankens betjente om bankens historiske ophav og besluttede sig for at gemme en masse artefakter, møbler og kunst i bankens middelalderkælder. Den gamle kælder passede alligevel ikke ind i det koboltblå 80’er design. Betjentene låste af – ude af øje og ude af sind! Og der forblev rummet og dets skatte skjult i næsten 20 år.

I 2005 startede Torben Stevold som direktør for Danske Bank i Roskilde. Som historieinteresseret læste han en bog om Roskilde i middelalderen, der omtalte et fredet kælderrum under Algade 3, dvs. under hans bank. Da han spurgte betjentene, om de kendte til middelalder rummet, gik de til bekendelse og afslørede for første gang i to årtier en Aladdins hule af unikke klenodier: Sparekassens første bankbøger og bankens pengekiste fra 1833, samt stiftelsesdokumentet fra Frederik d. 6. med underskrift og segl. I dette hemmelig rum findes også en kæmpe samling af farvestrålende sparebøsser, en kopi af Berlingske Tidenes første avis, mere end 80 malerier, PH Koglelamper og meget mere. Selv i dag dukker der nye ting op, og ikke alle dokumenterne er gennemgået.​

Nu inviterer Torben Stevold gæstfrit på middag i det hyggelige middelalder rum, og det er muligt for kunder, foreninger, Roskilde borgere og andre interesserede at opleve et stykke lokalhistorie, når de besøger kælderen med de mange klenodier. Men man skal kende til det, for at vide at det er der…

Middelalderkælderen har i øvrigt også fået sin egen Facebook side og er derfor bragt ind i det nye millennium.